20 november 2007

Velfortjent Bragepris

At norsk middelalderhistorie er kjedelig? Langt ifra! Les Jon Ewos fantastiske biografi om Håkon Sverreson: «Fortellingen om et mulig drap. Et spørsmålstegn av en biografi om middelalderkongen Håkon Sverresson». Nylig ble denne fine boken belønnet med Brageprisen for beste faktabok for barn og unge.

Håkon Sverresson var sønn av kong Sverre Sigurdsson, og ble far til Håkon Håkonsson (mange kjenner Knud Bergsliens maleri «Birkebeinerne», som viser to birkebeinere som frakter den vesle Håkon til Nidaros). Håkon Sverresson ble konge som tjueåring i 1202 og døde etter snaut to år i tronstolen. Det korte livet hans var dramatisk, og det endte muligens med at han ble myrdet. Av hvem? Noen mener at stemoren Margret Eiriksdatter sto bak, men det fins også andre muligheter. Jon Ewo gir seg etterforskningen i vold.

Det er sparsomt med opplysninger om Håkon Sverresson, derfor må forfatteren nødvendigvis ta seg mange friheter. Biografien inneholder en blanding av fakta og ljug, som forfatteren selv uttrykker det. Faktaopplysningene som blir presentert er korrekte, og kildene er gjort rede for til slutt i boka. Grundig research ligger til grunn for biografien, og Jon Ewo har også skrevet om denne perioden tidligere, i serien «Damms norgeshistorie».

Jon Ewo er en synlig og sterkt tilstedeværende biograf, og han tar i bruk både tradisjonelle og mer utradisjonelle knep for å komme sin helt så nær innpå livet som mulig. Blant annet intervjuer han den unge kong Håkon, vi får lese utdrag fra Håkons dagbok, er innom bloggen hans og blir vitne til at en klønete konge prøver seg med en Powerpoint-presentasjon. Og sannelig dukker ikke NRKs Hans Wilhelm Steinfeld opp. Uten at noe av dette virker påtatt.

Forfatteren relaterer stoffet til noe unge lesere kjenner igjen fra sin egen hverdag, og bruker også et språk som jeg vil tro treffer den yngre garde. Dette gjør historien mer tilgjengelig, og det får også leseren til å le. For dette er en utrolig morsom bok, så ellevill at jeg tror man må være Jon Ewo for å få det til. Samtidig får vi del i den trist-vakre kjærlighetshistorien om Håkon og Inga fra Varteig, hun som blir mor til Håkon Håkonsson.

Dette er faktaformidling av ypperste merke. Og selv om det er lagt til rette for at yngre lesere skal bli hektet på historie, har denne boka ingen aldersgrense. Den er like festlig for en førtis som for en fjortis.

Det koker og syder, det bobler av formidlingsglede. Ja, det tar faktisk helt av – i positiv forstand. De flotte illustrasjonene til Bjørn Ousland passer perfekt til historien, og bidrar til å gjøre dette til et fyrverkeri av en bok. Bjørn Ousland har også illustrert Jon Ewos Shakespeare-biografi «Vil den virkelige William være så snill å reise seg!»

Det er mulig Håkon Sverresson bare var en snodig parentes i historien, men denne boka er i alle fall et utropstegn i bokhøsten!

2 kommentarer:

Lothiane sa...

Den høres fin ut! :) Lurer på om den hadde vært noe for poden min. Skal sjekke ut i butikken. Den hadde kanskje vært noe for meg også. ;)

Jorid sa...

Den er noe både for deg og poden tror jeg :-)