07 april 2008

Gapperne fra Fripp

Hva en gapper er? En gapper er som en borre, bare større. Omtrent som en tennisball.

Det som først og fremst kjennetegner gapperne, er at de elsker geiter. Når en gapper kommer nær en geit, setter den i et skingrende gledeshyl som gjør det umulig for geita å sove, og den blir mager og slutter å gi melk.

I bygder som lever av å selge geitemelk - slik som i Fripp - må man for enhver pris holde gapperne borte fra geitene.

Fripp består av tre vindskeive rønner ved havet, og i hver rønne bor det en familie: romoene, rongsene og Kapabla og faren hennes.

Det er ungenes jobb å børste gapperne av geitene, putte dem i sekker og hive dem i havet. Vanligvis deler gapperne seg opp i tre grupper som så tar for seg hver sin hage, men en natt bestemmer de seg for å rette all skyts mot geitene i Kapablas hage. Dermed er det duket for store utfordringer for den vesle jenta.
De utrolig utrettelige gapperne fra Fripp er skrevet av George Saunders og illustrert av Lane Smith. Dette er egentlig en barnebok, men den appellerer også i høy grad til voksne lesere. De fantastiske illustrasjonene gjør dette til en liten kunstbok som det er fint å bare bla i etter at man har lest ferdig historien.

Den amerikanske forfatteren George Saunders har skrevet flere bøker for voksne (på norsk fins romanen Lykkeland), men dette er hans eneste barnebok. Lane Smith har illustrert en rekke bøker, og har to ganger vunnet New York Times’ pris for beste illustrerte bok.

De utrolig utrettelige gapperne fra Fripp fins også i nynorsk versjon.

Ingen kommentarer: