28 april 2008

Heltinne som er lett å like

Ottoline er et nytt bekjentskap i barnelitteraturen. Hun er skapt av den engelske forfatteren og illustratøren Chris Riddell, og foreløpig er to bøker oversatt til norsk: Ottoline og kattemysteriet og Ottoline og skolespøkelset.

Ottoline bor i tjuefjerde etasje i en bygning som bare blir kalt Pepperkvernen - fordi den ser ut akkurat som en pepperkvern. Her holder hun hus sammen med herr Monsen, som er liten og hårete og kommer fra en myr i Finland (i originalversjonen stammer han fra en myr i Norge…). Ottolines foreldre reiser jorden rundt og samler på interessante ting. Ottoline har dessuten to samlinger som bare er hennes: enkeltskosamlingen og postkortsamlingen som inneholder kort fra alle de merkelige stedene foreldrene besøker.

Det er særlig illustrasjonene som gjør disse bøkene til en så oppkvikkende leseopplevelse. Illustrasjonene er forseggjorte, og Chris Riddell låner fra tegneseriesjangeren, samtidig som her er elementer av scrapbook. Tegningene er i svart-hvitt, men i hver bok er det brukt en tilleggsfarge - henholdsvis rødt og blått i de bøkene som nå er gitt ut på norsk.

Chris Riddell har skapt sitt eget sprelske univers som det er morsomt å oppholde seg i også for voksne. Som alle gode barnebokkunstnere, greier han nemlig å lure inn noen godbiter for de av oss som er over vår første barndom.

Det er også mulig å dra på virtuelt besøk til Chris Riddell.

2 kommentarer:

Cathrine sa...

Hei :-)
vet du når #3 kommer til norge ?
Min sønn og jeg har leste de 2 første og koste oss veldig :-) !

Jorid sa...

Cathrine: Nei, det vet jeg faktisk ikke. Har bare hørt at han bruker lang tid på hver bok. Men håper det ikke blir så altfor lenge til! Hyggelig at dere likte bøkene, forresten :-)