12 mai 2008

Afghansk ungdom

Det kan av og til virke som om Khaled Hosseini har fått monopol på skildringer fra Afghanistan. Men det fins gode alternativer, blant annet Suzanne Fisher Staples’ fine ungdomsroman Under the Persimmon Tree, som kommer på norsk i disse dager under tittelen Stjernesamleren.

En av hovedpersonene er den unge afghanske jenta Najmah, hvis navn betyr “stjerne”. (Najmahs far har alltid sagt at stjernene vil ta vare på henne.) Hun befinner seg plutselig helt alene i den (fiktive) afghanske landsbyen Golestan når faren og storebroren blir tvunget inn i Taliban-hæren og et flyangrep koster moren og den nyfødte lillebroren livet.

Elaine, med det muslimske navnet Nusrat, er også alene. Hun er opprinnelig amerikansk og har kommet til Pakistan med sin afghanske legemann, som driver et sykehus i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Mens Nusrat venter på at krigen skal ta slutt og mannen skal vende tilbake, underviser hun flyktningbarn hjemme i sin egen hage i Peshawar, nær den afghanske grensen.

Najmahs og Nusrats skjebner veves etter hvert sammen, og selv om de begge leter etter svar i stjernehimmelen, må de selv finne veien hjem til slutt. Heldigvis er fortellingen i trygge hender hos Suzanna Fisher Staples.

Det er ikke noe sensasjonshungrig over denne romanen, forfatteren ønsker i stedet å gi leserne et “nøytralt” innblikk i virkeligheten slik den fortoner seg for mennesker som er utsatt for ufred. Mennesker som i utgangspunktet er som deg og meg. Suzanna Fisher Staples bruker ikke store ord og fortaper seg ikke i følelser - til tross for at det hadde vært god grunn til å gjøre det. Desto sterkere inntrykk gjør historien, fordi vi forstår at det som skildres faktisk ikke er noe usedvanlig. At barn mister foreldre og søsken er tvert imot noe som hører til den utrygge hverdagen i konfliktområder.

Amerikanske Suzanna Fisher Staples har tidligere jobbet som journalist blant annet i Afghanistan, og har derfor god kunnskap om området og menneskene som bor der. Hun problematiserer og kommer ikke med enkle løsninger, ei heller er hun belærende. Det virker malplassert å snakke om “happy ending” i denne sammenhengen, men Under the Persimmon Tree ender trolig så bra som det er mulig å la den ende.

Mer om forfatteren og denne og andre bøker hun har skrevet, kan leses her.

Ingen kommentarer: