30 juli 2008

Sommerlektyren oppsummert

Årets ferielesning har vært preget av at turen gikk til Cuba, men en ukes regnvær i Nordland sørget for at det også ble tid til andre temaer.

Dette er Cuba - alt annet er løgn av Vegard Bye og Dag Hoel fortjener skamros, og bør være obligatorisk lesning for alle som har planer om å besøke Castros øy. De to forfatterne tar for seg Cubas historie og kultur, formidlet både gjennom fakta og gjennom fortellinger om mennesker de har møtt. Innsiktsfullt og langt fra kjedelig, og dessuten godt skrevet.

Hermanas av Torgrim Eggen tar for seg Cuba, og særlig Havanna, i tiden etter revolusjon. En krevende oppgave som jeg syns Eggen kommer godt fra. Vi følger hovedpersonen Raúl, som er poet, og hans forhold til de to vakre tvillingsøstrene Juana og Miranda.

Det jeg festet meg mest ved, var hvor godt og troverdig (det virket i alle fall sånn) han greide å skildre samfunnet og levekårene, og hvordan politikken påvirket enkeltmennesket. Eggen viste seg som en sikker forteller som greide å holde på leseren til siste slutt.


En helt annen type roman med handling fra Cuba er Kubanske drømmer av Cristina Garcia, som er født i Havanna, men vokste opp i New York. Dette er noe av det nydeligste jeg har lest på lenge.

Bestemor Celia del Pino, utstyrt med kikkert og iført sitt beste husforkle og perleøredobber, sitter i kurvhusken og vokter Cubas nordkyst. Hun har sverget troskap til revolusjonen og El líder, mens en av døtrene befinner seg i eksil i USA og den andre søker tilflukt i den gamle afrikanske religionen som fortsatt preger Cuba. Det er et helt spesielt forhold mellom bestemoren og barnebarnet Pilar som befinner seg i Miami - selv om de ikke møtes igjen før helt til slutt i boka.

Romanen er skrevet i et vakkert og poetisk språk, og det var en fortelling som både berørte og engasjerte meg. Det er innslag av magi i Kubanske drømmer, uten at dette på noen som helst måte skal puttes i båsen magisk realisme. Det er også en dose befriende humor i romanen.


Cecilia Samartins roman Broken Paradise har akkurat den samme tematikken som Kubanske drømmer. Her er det to kusiner som blir skilt av revolusjonen idet den ene blir igjen på Cuba, mens den andre emigrerer til USA. Dessverre greier ikke forfatteren å løfte stoffet opp på et litterært fengende nivå. Det blir for stereotypt og for mange klisjeer, og ingenting for leseren å strekke seg etter. Samartin er kanskje mest kjent for romanen Senor Peregrino - som jeg syns lider av de samme svakhetene.Etter den tredje boken med det samme temaet, begynte kanskje kvoten å bli oppbrukt. I alle fall ble ikke Loving Che av Ana Menendez noe godt møte. Her handler det om en ung kvinne som bor i Miami og som reiser til Cuba på jakt etter fortiden og morens merkelige drømmer om Che Guevara. Den største innsigelsen er at det rett og slett var kjedelig lesning; historien i seg selv fenget meg ikke og språket utmerket seg heller ikke på noe vis. Les heller Ana Menendez’ fine novellesamling På Cuba var jeg schäfer.


Ellers leste jeg:

Sara Gruen: Vann til elefantene. En temmelig lettvint og ikke spesielt original historie som ikke levde opp til all den positive forhåndsomtalen.

Lloyd Jones: Mister Pip. En sjarmbombe av en roman som får hjertet til en bokorm til å slå kollbøtte.

Tom Rob Smith: Barn 44. Spennende med en thriller lagt til Sovjet-tiden, men det ble litt for mange omveier til målet, og litterært sett er det ikke noe storverk.

Barbara Voors: Isløsning. Her ble det for mye fokus på følelser og for liten framdrift og driv i teksten.

Vikas Swarup: Gutten som hadde svar på alt. Enkel og ganske sjarmerende, men oppkunstruert historie fra India der alt går forbausende lett opp til slutt.

Sheridan Hay: The Secret of Lost Things. Med handlingen lagt til en stor bruktbokhandel i New York burde alt ligge til rette for en god leseopplevelse, men dessverre holdt ikke intrigen mål og hovedpersonen ble for utydelig.

Maria Ernestam: Busters öron. Tok til tider nesten pusten fra meg fordi forfatteren hele tiden greide å overraske og overrumple meg ved å porsjonere overraskelsene helt fram til siste slutt. Et spennende nytt svensk bekjentskap.

Gabriel Garcia Marquez: Beretningen om et varslet mord. Kort, konsist og besettende - til tross for at man allerede på side 1 vet hva som skal komme til å skje. Og midt i det tragiske er det også fornøyelig.

Nadine Gordimer: Julis folk. Interessant tematikk fra Sør-Afrika, men fortellingen manglet den nødvendige nerve og intensitet for at den skulle fenge meg.

Doris Lessing: Sommeren før mørket. Et skuffende første møte med en nobelprisvinner. Den føltes utgått på dato, og i stedet for å skape engasjement, endte det med at jeg bare ble irritert…

7 kommentarer:

Tove sa...

Har nett lese Odd W. Surens bokmelding av Mister Pip i Dag og Tid, og fekk lyst til å lese boka. Fekk endå meir lyst då eg las den vesle kommentaren din om boka, så no er ho reservert på biblioteket. ;-)

Ståle sa...

Du verden som du har lest i sommer! Jeg har knapt kommet meg gjennom et par stykker. Spennende å få et lite blikk inn i de bøkene du har lest om Cuba. Har også lest "Dette er Cuba - alt annet er løgn", og er helt enig med deg i at det er en god bok. De andre har jeg ikke fått med meg, men jeg fikk veldig lyst til å sjekke ut "Kubanske drømmer", "Mister Pip", "Beretningen om et varslet mord" og "Busters öron". Men jeg får kanskje ta det litt pø om pø. Har enda litt for mange uleste bøker i egen hylle allerede...

Jorid sa...

Tove: Da kan du bare begynne å glede deg :-) Syns den har veldig vakkert omslag også.

Ståle: Ja, dårlig vær er aldri så galt at det ikke er godt for noe! Men jeg har stadig mange uleste bøker i hylla...

Cassandra Mortmain sa...

Himmel! Du har i løpet av sommeren lest nesten like mange bøker som jeg har lest i hele år! Det er NESTEN så jeg blir misunnelig på styggeværet du har hatt. ;-)

Jorid sa...

Cassandra: Ja, styggevær kan også være helt ålreit :-)

Anonym sa...

for ikke å snakke om at che guevara var en massemorder og at noen burde skrevet boken om det...

http://www.vgb.no/32839/perma/357662/#comments

nei til hyllest av mordere

Jorid sa...

Anonym: Takk for innspill!