03 august 2008

Fornøyelige fortellinger fra ei øy

Sunnmøringen Ronnie M.A.G. Larsen er kanskje mest kjent fra popbandet The Margarets, men saken er at mannen har et godt grep om tastaturet også. Det viser han i debutboka Offa. Forteljingar frå ei øy. Øya det dreier seg om er Giske utenfor Ålesund - før og etter at bruforbindelsen er en realitet.

For en som selv er oppvokst på ei øy og har vært avhengig av ferja for å komme seg litt lenger ut i verden, er det mange bonuspoeng å hente i disse 22 historiene. Men jeg tror både Ferje-Petter, Taxi-Arne, Sladre-Guri og Fitte-Per appellerer til flere enn ferjefolket.

Dette er delvis en bok man humrer seg gjennom, men det som gjør at jeg fester meg ved den, er at harselasen i tillegg har et alvor i seg. Noen av fortellingene har et sluttpoeng som får fram klumpen i halsen.

Boka er passe uærbødig - uten at det blir pinlig. Det er også variasjon nok i tekstene til at de ikke blir stående i stampe. Her er mange artige karakterer og forfatteren tar ting på kornet, uten at det føles utleverende. Ronnie Larsen skriver godt og er en god observatør.

Mens øyfolket etter all sannsynlighet rister på hodet over å ha blitt omsatt til kunst på denne måten. Til tross for at de nok er sprekkeferdige av stolthet.

2 kommentarer:

Tove sa...

Denne fekk eg lyst til å lese!

Jorid sa...

Tove: Ja, les! Og si gjerne hva du syns når du har lest :-)