13 august 2008

Ingen frøkenfakter

Jeg frydet meg stort mens jeg leste Ingelin Røsslands Englefjes. Her gikk det unna! Det er nesten ikke til å unngå å tenke på Engel Winge som en hypermoderne utgave av Frøken Detektiv. Og som et langt bedre alternativ.

17 år gamle Engel har sommerjobb i lokalavisa på Tysnes og har fått ferten av en god sak. Hyttefolk som bryter bygningsloven like ved et fuglereservat og hindrer fri ferdsel i strandsonen. Engel skyr ingen midler for å skaffe bevis, men det viser seg snart at skjærgården rundt Tysnes skjuler verre ting enn ulovlige hyttenaust.

Det kan nok hende det er i overkant mange skurker i denne historien, og noen ganger går det kanskje vel fort i svingene. Men det var så morsomt å være med på denne ferden at jeg ser gjennom fingrene med den slags småtterier. Dette var topp underholdning, og slike heltinner vil jeg gjerne se flere av.

Noe av det aller fineste med Englefjes er at forfatteren ikke bare fokuserer på den tøffe jenta, men at hun også viser de sårbare sidene ved henne. Det gjør Ingelin Røssland ved å senke tempoet i teksten og ta i bruk et mer poetisk språk. Engels mor er død og faren bor for tiden i Tokyo. Derfor befinner Engel seg hos en eksentrisk mormor, som for øvrig også er en skikkelse man blir glad i.

Ingelin Røssland har et språk det slår gnister av, her kunne både krimdronningene og -kongene ha et og annet å lære.

Dette er første bok i en trilogi, og vi må vente til neste år før vi får oppfølgeren Englejakt.

Som seg hør og bør en moderne heltinne har også Engel egne nettsider: engelwinge.no

5 kommentarer:

Anonym sa...

Enig med deg, Jorid. Dette er en type spenningsbok vi trenger mange av til dagens ungdom. Det finnes mange gode ungdomsromaner, men slett ikke alle er like spennende, medrivende og lettleste som denne. Anne

lothiane sa...

Aldri hørt om, men dette virker som noe som bør sjekkes ut! :D

Takk for tips. :)

Jorid sa...

Anne: Enig i at det fins mange gode ungdomsromaner, dessverre er mange av dem ganske usynlige...

Lothiane: Ja, dette er en bok for tøffe jenter i alle aldre :-)

Lille søster sa...

Gleder meg til å lese denne!

Jorid sa...

Lille søster: Du har noe å glede deg til! Og hyggelig at du fant veien hit :-)