14 september 2008

Sterk svensk ungdomsbok

Svenskene har en rekke dyktige mannlige barne- og ungdomsbokforfattere; det er nok å nevne navn som Peter Pohl, Mats Wahl, Per Nilsson og Magnus Nordin. Mikael Engström føyer seg fint inn i denne rekken med romanen Isdragen. Dette er den første romanen hans som er oversatt til norsk.

Mik og storebror Tony bor i Solna utenfor Stockholm (der forfatteren selv er oppvokst). De har for en stor del måttet ta vare på seg selv etter at moren døde og faren ikke klarer å styre sitt alkoholinntak. Barnevernet griper inn - og det er da problemene for alvor begynner. Mik blir sendt til et utrivelig fosterhjem, mens han selv heller vil være hos sin tante i Nord-Sverige. Det ender med at han rømmer dit, til den vesle bygda med de mange særegne karakterene. Men barnevernet følger etter…

Opptakten til romanen kan jo få varsellampene til å blinke hos de av oss som er vokst opp med Ung i dag-serien og andre sosialrealistiske historier fra virkeligheten, men Engström tar historien videre og utvikler den til å bli en sterk og god leseopplevelse både for unge og eldre lesere. Og: det fins humor her også, heldigvis.

Særlig siste del av romanen er sterk lesning. Her blir leseren sugd inn i historien og det er umulig å legge fra seg boken før spenningen utløses. Det er ganske høyt tempo i denne romanen, men det er likevel rom for refleksjoner. Mikael Engström tar leseren på alvor og vil noe mer enn bare å underholde.

Forfatterens kjærlighet til Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte er også tydelig. Fantasien er en av Miks gode hjelpere og den blir også en mental redningsplanke når det stormer som verst.

(Boken hadde imidlertid fortjent en bedre korrekturleser…)

Ingen kommentarer: