26 oktober 2008

Bibelhistorier med ny vri

To av høstens barnebøker tar tak i fortellinger fra Bibelen, som de spinner videre på og lager helt nye historier ut av. I begge bøkene løses dette på en befriende god måte, og med mye humor (og man ler ikke av, men med).

Den ene er Ulrich Hub og Jörg Mühles Ved Arken klokka åtte (oversatt av Ragnar Hovland og utgitt av Mangschou forlag). Når pingviner får spørsmål om hvem Gud er, vet de aldri helt hva de skal svare. Antagelig er han stor og svært mektig, men usynlig. Kan man da være sikker på at han fins? Mens tre pingviner nesten begynner å slåss om dette spørsmålet, begynner det år regne kraftig: Det er syndfloden… Heldigvis har dua gitt dem billetter til Noas Ark. Det er bare ett problem: De fikk bare to billetter.

Sjarmfaktoren er svært høy i denne moderne versjonen av Noas Ark! Man blir glad i møte med denne boka, men den er samtidig mer enn bare moro. Ved Arken klokka åtte er også en varm og tankevekkende fortelling, der det er mye å glede seg over også for en voksen leser. Forfatter og illustratør tar for seg kjent stoff og makter å modernisere det og aktualisere det på en fortreffelig måte. Dette er en sånn bok man blir veldig glad for at man tilfeldigvis har kommet over.

Den andre er Engelbert H og den siste sjansen av den populære danske forfatteren Kim Fupz Aakeson. Boken er oversatt av Markus Midré og gitt ut i Damms Leseløve-serie.

Gud er lei. Lei av all elendigheten nede på jorden. Han har rett og slett fått nok. Gud tilkaller engelen Engelbert H., som får sju dager (og en ny mobiltelefon) på seg til å til å ordne opp og gjøre slutt på krig og bråk. Ellers vil Gud sørge for at hele sulamitten går under.

Det går ikke særlig bra med Engelbert nede på jorden. Allerede første dagen blir han overfalt av to pøbler som stjeler mobiltelefonen hans. Han blir banket opp av rasende bilister når han forsøker å stanse forurensningen, og ingen vil høre på ham når han stiller seg opp på rådhusplassen og roper opp om jordens undergang. Heldigvis møter han en underlig jente som heter Bessie. Og kanskje kan eggerøre og bacon bidra til å redde verden…

Til tross for at fortellingen er begrenset av et format der teksten skal være enkel, greier forfatteren å forme en tekst som føles vid innenfor de gitte rammene, og beviser dermed at det er mulig å få til mye innenfor et lite format. Verre er det vel at merkelappen “Leseløve” kan bidra til at noen lesere skygger unna og på den måten går glipp av en humørpille.

Samtidig er dette, på samme måte som Ved arken klokka åtte, en tankevekkende tekst som også har noe å gi en voksen leser. Illustrasjonene til Per Dybvig er med på å gjøre dette til en positiv leseopplevelse.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvilken aldergruppe passer disse bøkene for?
Tror du det kan passe som julegaver for mine tantebarn på 8-9 år?
Siv

Jorid sa...

Siv: Tror de kan passe for barn på 8-9 år, men kanskje appellerer de mer til jenter enn til gutter.