14 oktober 2008

Intenst uhyggelig

Carina Rydbergs Den som vässar vargars tänder var en nesten klaustrofobisk leseopplevelse.

Det begynner med at en ung jente blir funnet lemlestet og drept i strandkanten i en svensk småby. Man forstår raskt at tvillingene Jannis og Sonya har noe med dette å gjøre. De kom flyttende hit for et par år siden, driver stedets kafé og lever ellers et svært tilbaketrukket liv.

Fra første stund skjønner vi at det er noe helt spesielt med Jannis og Sonya, og gradvis blir den dyster historie avdekket, der både overgrep og andre forbrytelser inngår. I Jannis og Sonyas barndom opplevdes hverdagslige ting som eksotiske.

Sonya er veldig spesiell, blir betegnet som mindre pen, var et mobbeoffer og har ingen venner. Jannis er den pene av dem, men også han blir sett på som en særing. Sonya gjør de grusomste ting, men er ikke i stand til å føle sorg: «Sorgen var henne främmande. Kraften hadde ätit upp den.» Sonya hører en stemme, og denne Rösten blir et vern mot det grusomme. Den blir hennes redning, samtidig som den blir hennes undergang fordi det er den som styrer handlingene hennes. Sonya har stor makt over broren; han gjør som han får beskjed om. Helt til en dag...

I denne romanen handler det om ondskap og hvordan menneskene preges av det de opplever i barndommen. Fortløpende faller brikkene på plass, og vi forstår mer og mer av hvorfor søsknene har blitt som de er blitt. Alt lar seg imidlertid ikke forklare ved hjelp av en vond barndom. Her handler det også om de destruktive kreftene i mennesket.

Stemningen i romanen er helt spesiell, tidvis nesten på grensen mellom virkelig og uvirkelig. De gradvise avsløringene gjør at leseren ikke helt vet hva hun skal tro og hvem hun skal tro på. Det er ingenting som skurrer i teksten, den er godt gjennomført både når det gjelder handling og form.

Det er som en klo som holder meg fast og strammer grepet etter hvert som romanen nærmer seg avslutningen. Det er umulig å rive seg løs fra dette uhyggelige universet, og man puster lettet ut og senker skuldrene når romanen er slutt.

Den som vässar vargars tänder er en dybdepsykologisk studie i ondskap, formidlet med en intensitet det skal godt gjøres å overgå. Carina Rydberg tør å gå inn i en mørk materie og kommer ut igjen med en lysende og dypt rystende historie.

2 kommentarer:

Spectatia sa...

Interessant å høre om denne. Jeg har bare lest Rydbergs Den högsta kasten for et antal år siden, på grunn av all oppmerksomheten den fikk, men denne hørtes egentlig mer spennende ut.

Jorid sa...

Spectatia: Jeg har forstått at hun har vært en omdiskutert forfatter i Sverige, uten at jeg kjenner bakgrunnen. Sånn sett er det i grunnen fint å lese svensk med norske øyne, for man unngår ofte "fordommer" som måtte være knyttet til enkelte forfattere. I alle fall hvis debatten fant sted før internett... :-)