19 oktober 2008

Klokt om krig

Dragen, slangen og mandarintreet av Annette Herzog er en stillferdig liten barnebok på 60 små sider. Likevel kan det hende den gjør like sterkt inntrykk som bindsterke skildringer av krigers gru og elendighet.

Teksten er skåret til benet, og handlingen har ingen tids- og stedsangivelser. Det handler om en liten jente som heter Nora, og vi får vite at en rasende drage har fart over byen hennes. Krigens herjinger har jevnet byen med jorda, og den vesle jenta har søkt tilflukt i en hule. Ingen andre overlevende er å se, og Nora stogger sulten (som beskrives som en slange i magen) ved å spise mandariner og drikke regnvann. I tillegg tar hun opp næring gjennom drømmene om en annen virkelighet, drømmer som handler om en mor og en far og en lillesøster. Slik holder hun seg mentalt i live. Redselen har gjort Nora stemmeløs.

Nora har imidlertid én venn; en stor, svart hund som plutselig dukker opp. Vennskapet - og avhengighetsforholdet - som utvikler seg mellom den vesle jenta og den firbente skapningen er noe av det mest rørende i denne fortellingen.

Slutten skal ikke røpes her, men en dag blir stillheten i den raserte byen brutt av en dyp brumming fra biler som nærmer seg. Akkurat slik hadde krigen kommet også: med drønnende biler, støv og støy.

Forfatterens bruk av poesi og språklige bilder er med på å løfte denne historien opp til et allment nivå. Det handler ikke om én bestemt krig, men boken viser med vemod og varsomhet hva slags innvirkning krig kan ha på et barnesinn. På den måten blir Dragen, slangen og mandarintreet nærmest som en fabel eller et eventyr å regne, og slik blir boken også evig aktuell.

Annette Herzog (f. 1960) er opprinnelig fra det tidligere DDR, men har bodd i Danmark siden 1991. Boken er oversatt av Kjell Olaf Jensen og utgitt av barnebokforlaget Mangshou i Bergen. Den tyske originaltittelen er Einer, der bleibt, og jeg syns den norske tittelen blir temmelig traust i sammenligning. Boken har fine illustrasjoner av Justyna Nyka.

Ingen kommentarer: