06 november 2008

Rystende god leseopplevelse

Selv de tøffeste skal få problemer med å holde tårene unna hvis de leser Åsa Linderborgs skildring av sin egen barndom i Mig äger ingen.

Det er lenge siden jeg har lest en bok som har gjort så sterkt følelsesmessig inntrykk på meg, og der jeg samtidig har blitt så imponert over de litterære kvalitetene. Åsa Linderborg har et særdeles godt språk og viser seg som en talentfull forfatter.

Mig äger ingen er historien om hennes egen oppvekst med en alkoholisert, men like fullt omsorgfull alenefar. Man kan bli rystet over mye av det som skildres, men samtidig fascinert over den grenseløse lojaliteten et barn kan føle overfor en forelder. Åsas far Leif skjøtter jobben sin på metallverket i Västerås, og han er opptatt av at lampettene og gardinene skal være i orden. Han vil nemlig ikke være dårligere enn kjerringene i nabolaget. Det meste av det han tjener går imidlertid til øl og sprit, og det mangler både dopapir og såpe på badet.

Det mest overraskende er at ingen griper inn, ikke engang Åsas ressurssterke mor, som forlot mann og barn da Åsa var tre år.

Når Åsa kommer i tenårene, erstattes lojaliteten med skamfølelse, og i perioder har hun ingen kontakt med faren. Det er ikke stas med en uflidd pappa som brekker seg over kjøkkenvasken. Som voksen gjenopptar hun imidlertid kontakten, som også styrkes gjennom hennes to barn. Åsas forhold til faren er ambivalent, men hun slutter likevel aldri å være glad i ham.

Som leser har jeg hele tiden en sterk fornemmelse av å være til stede. Gjennom å skildre detaljer og pussige særegenheter får forfatteren også fram det humoristiske i den ellers barske hverdagen. Tittelen Mig äger ingen er for øvrig hentet fra et dikt av Gunnar Ekelöf.

Deler av forfatterens familie på farssiden har valgt å kutte kontakten med henne etter at hun ga ut denne boken. Det kan man til en viss grad forstå, for det er en svært utleverende bok som avslører til dels pinefulle detaljer. På den annen side: Hvis den ikke hadde vært så ærlig, ville det høyst sannsynlig blitt en dårligere bok. Det er heller ikke vanskelig å skjønne at Åsa Linderborg måtte vente med å skrive boken til etter at faren var gått bort. Stolt som han var, ville han høyst sannsynlig ha tatt sin død av den.

Mig äger ingen handler også om en klassereise. Åsa Linderborg har doktorgrad i historie og jobber i kulturredaksjonen i Aftonbladet. Nå må man imidlertid kunne si at det er snakk om en litt forkortet reise, i og med at moren og hennes familie har akademikerbakgrunn. Åsa Linderborgs mor er tidligere riksdagsrepresentant.

Hadde ikke Åsa Linderborg vært en så god forfatter, ville ikke denne historien ha blitt noe annet enn det man i England litt foraktelig omtaler som “misery memoir“. Åsa Linderborg klarer imidlertid å løfte sine private opplevelser opp på et allment nivå og omforme dem til god litteratur. Mig äger ingen har den gode romanens kvaliteter.

(Boken fins for øvrig også på norsk, utgitt av Versal forlag.)

4 kommentarer:

murmel. Oslo sa...

Dette høres ut som en bok jeg kunne tenke meg å lese. Logget inn på deichman for å reservere den og var nummer 213 i reserveringskøen. Tydeligvis flere som har tenkt som meg.

Jorid sa...

Oj, det var mange! Hvis du syns det går greit å lese svensk, har de den til den nette sum av 34 kroner på nettbokhandelen capris.no (og det var dagens reklame...)

Tove sa...

Denne vil eg og lese. Takk for tipset! :-)

Jorid sa...

Tove: Værsågod - den fortjener å bli lest av deg :-)