09 november 2008

Vart om det vanskelige

Et samarbeid mellom forfatter Stein Erik Lunde og illustratør Øyvind Torseter har resultert i bildeboka Eg kan ikkje sove no (Det Norske Samlaget). Dette samarbeidet må kunne karakteriseres som særdeles vellykket. Resultatet er blitt en bildebok med lang holdbarhetsdato.

Vi møter en far og en sønn som tar vare på hverandre i vinternatta. Døra står på gløtt inn til stua, slik at drømmene til gutten skal komme ut til faren. Men det er stillere enn det noen gang har vært, og gutten får ikke sove. Da er det godt at pappa er der og kan svare på spørsmål, der det aller viktigste er: Sover mamma? Sammen går de ut i vinternatta.

Det blir aldri sagt rett ut at guttens mor er død, og det er nettopp det som er så fint med denne teksten: Den antyder heller enn å slå fast. Teksten er stram, men likevel så åpen at man kan tolke mye inn i den. Den gir rom for undring. Selv om det er en alvorlig bok, har den en lys undertone.

Illustrasjonene er tegnet, malt, klippet, limt og fotografert. De utdyper teksten samtidig som de skaper nysgjerrighet ved sin originalitet.

4 kommentarer:

Lille søster sa...

Å, dette hørtes fint ut!

Jorid sa...

Lille søster: Jeg er ganske sikker på at du vil like den :-)

Tove sa...

Og vips sto denne på mi leseliste og! :-)

Jorid sa...

Tove: He-he, tenkte jeg det ikke ;-)