14 januar 2009

Murakami light

Selv om han har langt igjen til han når mesterens nivå, er det likevel som om Murakamis ånd er til stede i romanen Strangers av Taichi Yamada.

Yamada er også japansk, og handlingen i denne romanen er lagt til et Tokyo som det er fullt mulig å gjenkjenne fra Murakamis bøker (blant annet After Dark). Og også her handler det om ensomme, til dels ganske udefinerbare karakterer.

I Strangers møter vi 48 år gamle Harada som livnærer seg som manusforfatter for ulike tv-kanaler. Han er skilt og har flyttet inn i leiligheten han tidligere har brukt som kontor. At han bor i en bygård som stort sett bare består av kontorer, er med på å sette den særegne stemningen av tomhet og ensomhet som går gjennom hele historien.

Etter hvert begynner det å skje svært så merkelige ting. En dag Harada er ute og går i den bydelen der han vokste opp, får han øye på en mann som ligner svært på hans avdøde far. Til sin store forbauselse er det virkelig faren, og siden treffer han også sin avdøde mor. (Begge foreldrene døde i en bilulykke da Harada var tolv år gammel.) Og hva er det egentlig med den underlige og vakre nabokvinnen Kei som så gjerne vil ha kontakt med Harada? I mellomtiden blir Harada magrere og magrere og blekere og blekere…

Forfatteren opererer i grenselandet mellom det virkelige og det uvirkelige, og det er dette som skaper spenningen og intensiteten i historien. Språket er stramt og den engelske oversettelsen er etter det jeg kan bedømme god.

Taichi Yamada kan være god å ty til mens man venter på noe nytt fra Haruki Murakami.

Mer om forfatteren fins på nettsidene hans.

2 kommentarer:

Inkan sa...

Dine fortellinger om böcker du lest er så spennende; jeg vill lese alle på en gang.
Men jeg er nu helt inne i Virginia Woolfs "Ögeonblick av frihet. Dagboksblad 1915-1941" = wow!
Og sdå har jeg haft " Med livet somn insats" -berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets av Bengt Jangfeldt - en biografi jeg kan rekomendera!
og:
Din leseglede smitter og det er jeg glad over!

Jorid sa...

Inkan: Tusen takk for fine ord :-)
Og takk for dine lesetips, de mottas alltid med takk!