06 februar 2009

Godt om vanskelig tema

Det er et vanskelig tema Brynjulf Jung Tjønn tar opp i sin første barnebok, I morgen skal vi sitte i solen. Det handler nemlig om en mor som ikke greier å ta seg av den elleve år gamle sønnen sin, og som slår.

Moren bor på institusjon på grunn av de psykiske problemene sine, men er hjemme hos mannen og sønnen med jevne mellomrom. Dette er langt fra noen sosialrealistisk skildring, i stedet viser forfatteren sårbarheten og skildrer forholdet mellom medlemmene i den vesle familiene på en var og overbevisende måte.

Godt gjør det å lese om forholdet mellom Oscar og morfaren. De to står hverandre nær, og når morfar får slag, er det barnebarnets snarrådighet som kanskje gjør at den gamle berger livet. Fugler spiller også en stor rolle i boken, og det er en symbolikk her som passer godt til temaet.

Brynjulf Jung Tjønn behersker antydningens kunst, men sier likevel nok til at vi ikke er i tvil om hva som skjer. Og bare for å ha sagt det: Det ender med håp. (Noe som for så vidt også antydes i tittelen.)

Språklig er det ingenting som skurrer i denne boken. Språket er poetisk samtidig som det er enkelt og tilgjengelig. Forfatteren kommer med andre ord godt fra sin barnebokdebut. Han har tidligere gitt ut to romaner for voksne.

Hør forfatteren snakke om romanen sin her.

2 kommentarer:

HPL sa...

Har lest de to voksenbøkene til Brynjulf og likte begge veldig godt, så denne gleder jeg meg til.

Jorid sa...

HPL: Jeg har ikke lest voksenbøkene hans, men har fått lyst til å lese dem etter å ha lest denne.