22 mars 2009

Uten store ord

Det usagte og det nesten ikke sagte kan være vel så effektfullt som å boltre seg i store ord. Bjørn Sortlands finstemte og korte ungdomsroman Alle har eit sultent hjerte er et bevis på det.

Kort fortalt handler romanen om 16 år gamle Ina som blir gravid med Thomas etter et ganske flyktig møte på en fest. Det høres kanskje ikke altfor lovende ut, men dette er omtrent så langt fra min ungdoms Ung i dag-serie som det er mulig å komme.

Det er stor skrivekunst når Bjørn Sortland greier å formidle Inas tanker og hennes ambivalente forhold til gutten som har gjort henne gravid. Romanen møter leseren med et alvor og en respekt som vi ikke alltid finner i bøker for ungdom. Her er ingen overflødige ord og setninger, alt er slipt og pusset ned helt til bare det helt nødvendige blir stående igjen. Selvsagt er det heller ingen lettvint løsning på problemet til slutt.

Og også denne gangen greier Bjørn Sortland å “snike inn” et kunstverk i romanen sin, som en bonus for oss som liker kombinasjonen litteratur og kunst.

Det var høyst velfortjent at Bjørn Sortland fikk Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for denne vesle romanen. Så får vi håpe det bidrar til at flere får øynene opp både for denne ene boka, og for sjangeren ungdomsbok.

4 kommentarer:

knirk sa...

Morsomt, morsomt. Fikk ikke denne akkurat en pris?

Jorid sa...

Knirk: Det stemmer, den fikk Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. I tillegg var den nominert til Kulturdepartementets litteraturpris :-)

Lille søster sa...

Får visst sjekke denne også. Har aldri lest noe av Bjørn Sortland.

Jorid sa...

Lille søster: Ja, gjør det :-)