16 juni 2009

Fin barnebokdebut

Til tross for at Sølvrevene av Julia Lossius Kahrs er skrevet innenfor faste rammer, oppleves den som original. Det er et eventyr, men forfatteren har likevel skapt sin egen historie. En historie som er lett å like, og som særlig “snille jenter” bør lese. Under lesningen fikk jeg assosiasjoner til Gro Dahles fantastiske bildebok Snill.

Sille Steen våkner en morgen og innser at hun er død, for det er ingen som legger merke til henne verken hjemme eller på skolen. Hun bestemmer seg for å rømme til skogs og slutte å være søt og snill. Den stille Sille vil ikke lenger være “den lydigste lorten i landet“.

Hun blir kjent med sølvrevene Beate Bedrager, Lars Løgnhals og Kjell Kjeltring. De har som hovedbeskjeftigelse å rane til seg det de kan få tak i av stort og smått, og revestrekene deres innbefatter også å stjele fra gamle damer. Sille blir en av dem, og får navnet Sille Sølvstjeler. Besøket hos Sølvrevene blir en form for omvendt oppdragelse, og endelig er det noen som ser Sille. Men så melder den dårlige samvittigheten seg…

Dette er en debutant å se opp for. Sølvrevene er en bok som i tillegg til å fortelle en god historie også er god å lese i den forstand at språket har en fin rytme og flyter godt. Sille er skildret på en sånn måte at det er lett å identifisere seg med henne, samtidig som hun er mystisk nok til at leseren blir nysgjerrig. De flotte illustrasjonene til Lisa Aisato gjør sitt til at dette er en bok å legge merke til.

Forlaget lanserer den som en høytlesningsbok, beregnet for barn fra seks år. Men det gjelder som kjent en regel for alle gode barnebøker: De kan fint leses av voksne også (i alle fall hvis man er en smule interessert i barnelitteratur).

Man kan bla i boken her:

4 kommentarer:

Mettemor sa...

Denne høres fin ut. Stilig omslag også!

Jorid sa...

Mettemor: Ja, den kan trygt anbefales :-)

Lille søster sa...

La merke til denne på biblioteket på grunn av omslaget. Nå tror jeg jammen jeg skal låne den.

Maria Flaten sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.