17 september 2009

Øyenslyst

Trenger man en pause fra ordene, kan man alltids ty til bilder - særlig når bildene forestiller lesende kvinner.

Women who Read are Dangerous er en praktbok som inneholder malerier (og noen fotografier) av kvinner som leser. Tidsspennet er stort; fra middelalderen og fram til i dag. Tittelen spiller på det faktum at en kvinne som leste en gang i tiden ble sett på som noe kontroversielt. Det tok lang tid før kvinnene ble frie til selv å velge hva de ville lese.

Boken har en innledende artikkel om kvinner og lesing, og hvert bilde har også en introduksjonstekst, samt faktaopplysninger om maleriet og hvor det befinner seg.

Selv er jeg litt svak for maleriet After the Ball, som ble malt av den katalanske maleren Ramon Casas i Carbo i 1895 (selv om damen vel strengt tatt har gitt opp å lese…)

Boken har også med et av Eve Arnolds bilder av Marilyn Monroe som leser Ulysses. En litteraturprofessor ved navn Richard Brown var i tvil om Marilyn virkelig leste denne berømte romanen, eller om det bare var posering. Tredve år etter at bildet ble tatt (i 1952) sendte han et brev til fotografen og spurte. Han fikk svar fra Eve Arnold som kunne fortelle at Marilyn Monroe allerede var i gang med å lese James Joyces berømte verk da de to kvinnene møttes.

3 kommentarer:

knirk sa...

Dette var en fin bloggpost. Jeg likte å vite at Marilyn leste den boka på ordentlig.
Mennesker er alltid mer...eller hvertfall annerledes...enn det man ser ved første øyekast (og andre, tredje, hundrede og etter tusen øyekast).

Norma Jeane sa...

Marilyn var faktisk svært interessert i litteratur. :)

Jorid sa...

Knirk: Ja, jeg likte også godt at litteraturprofessoren ikke fikk bekreftet fordommene sine!

Norma Jeane: Spennende :-)