04 oktober 2009

Kort, men godt

Da hun var ung kvinne på landsbygda på Sardinia på 1940-tallet, skremte kvinnen i Kvinnen fra månen frierne vekk ved å skrive heftige kjærlighetsbrev til dem. Omsider dukket det likevel opp en kar som ville gifte seg med henne. Men ifølge kvinnen selv var det aldri snakk om kjærlighet. Den møter hun først idet hun snart skal fylle førti og havner på et kursted for å bli kvitt for nyresteinen. Der møter hun Veteranen, som skal komme til å spille en betydelig rolle i det senere livet hennes, til tross for at de aldri møtes igjen. Av drømmer kan man nemlig spinne så mangt. Det er kvinnens eneste barnebarn som forteller hennes historie.

Kvinnen blir sett på som gal av sin familie, og forfatteren får så fint fram nettopp hvordan det er å ikke passe inn og å ha andre kvaliteter enn de som etterspørres i det miljøet hun vokser opp i.

Kvinnen fra månen er en betagende beretning. I løpet av disse 140 små sidene greier den italienske forfatteren Milena Agus å vikle ut flere livshistorier. Det er en liten tekst, men den forteller en stor historie. Denne vesle romanen blir et slags korrektiv til alle de svulstige romanene som roper høyt om lesernes gunst. Lavmælt forteller forfatteren en historie som er ganske opprørende når den synker inn i leseren. Hun forteller imidlertid med humor, så smilet er lettere å ty til enn tårene.

Det er en underfundig historie, en historie som har overraskelser på lur til siste slutt. Kvinnen fra månen berører denne leseren på en helt spesiell måte.

3 kommentarer:

knirk sa...

Hei. Jeg har blogget om boka her:
http://knirk.wordpress.com/2009/02/15/kvinnen-fra-manen/

Jeg var nok ikke like begeistret som deg.

Jorid sa...

Knirk: Fint å lese din vurdering av boken - selv om den ikke sammenfaller med min. Hadde blitt fryktelig kjedelig hvis alle likte de samme bøkene :-)

knirk sa...

Det har du jamen rett i. Og det er morsomt hvordan andre vurderer den samme boka. Man tar jo med sitt eget univers inn i en leseropplevelse og derfor kan det hende at man vektlegger helt forskjellige ting i en opplevelse.