18 november 2009

Fine Frida

Det hjertet husker med tekst av Bjørn Sortland og illustrasjoner av Hilde Kramer er ved første øyekast først og fremst en svært vakker og forseggjort bok. Det er en påkostet og innbydende utgivelse.

Ved nærmere ettersyn er boken stadig like vakker, men den er også noe langt mer. Den er en sterk fortelling om kunsten, livet og døden. Dette er ikke en bok man bare leser igjennom og blir ferdig med, det er en bok å fordype seg i og en bok å gå på oppdagelsesferd i.

Bokens jeg-forteller er Leonarda. Hun er med moren sin i det blå huset i Mexico City, der moren vasker hver fredag. En dag snakker damen som bor der til henne. Damen heter Frida og de begynner å dele hverandres hemmeligheter.

Leonardas søster har havnet på sykehuset etter at hun falt i vannet, og Leonarda har skyldfølelse fordi hun tenker at søsteren rømte til vannet som følge av en krangel de to søstrene hadde. Nå er Leonarda redd for at søsteren skal dø.

Leonarda ser maleriene til Frida Kahlo, men vet ikke at hun er en stor kunstner. Det gjør at hun ikke har forutinntatte meninger om henne, og dermed kan det også oppstå et ekte og på mange måter likeverdig og helt spesielt forhold mellom jenta og den voksne kvinnen. For det er ikke bare Leonarda som tror at det kommer til å skje en katastrofe hvis kniven og gaffelen blir stående for tett eller hvis sitronen ligger for nær granateplet. For den unge jenta blir det en slags åpenbaring når hun opplever at Frida Kahlo ser ut til å vite nøyaktig hva Leonarda tenker. Forholdet mellom de to er overbevisende skildret, og det er lett for noen og enhver å kjenne seg igjen i Leonardas tvangstanker.

Noe av det første som slår meg, er det fine samspillet mellom teksten og bildene. De virker bokstavelig talt som skapt for hverandre. Hilde Kramer har brukt elementer fra Frida Kahlos kunst og integrert dem i sine egne illustrasjoner på en spennende måte.

Bjørn Sortland må kunne sies å være en slags misjonær for kunsten. Han har skrevet flere bøker der kunst er tema (blant annet serien "Kunstdetektivene" og romanen Ærlighetsminuttet), og han smugler gjerne litt kunst inn i de andre bøkene sine også.

Både Bjørn Sortland og Hilde Kramer har gitt uttrykk for at de har et nært forhold til Frida Kahlo. I denne boken blir det tydelig at forholdet er preget av både kjærlighet og respekt. Det gjør Det hjertet husker til en bok jeg kommer til å minnes.

Hilde Kramer har for øvrig blogget om prosessen fram til ferdig bok her.

2 kommentarer:

Janke sa...

Denne skal jeg ha! Datteren min er oppkalt etter Frida Kahlo - så dette er en perfekt gave til jul. Den passer for en jente på 11?

Jorid sa...

Janke: Ja, da skal du absolutt ha denne :-) Tror den passer veldig bra for en jente på 11 år, kan tenke meg at jenta i historien er i den alderen.