12 november 2009

Legende om lengsel

“Fortellingen begynner en tropisk uværsnatt for rundt hundre år siden. Da fødes en gorillaunge dypt i den afrikanske regnskogen. Verken måne eller stjerner lyser denne natten. Derfor spår flokkens eldste at den nyfødte kommer til å rammes av mange ulykker i fremtiden.”

Slik lyder den lite oppløftende åpningen på Jakob Wegelius’ vakre og sjelfulle bok Legenden om Sally Jones. Boken vant den svenske Augustprisen (som kan sammenlignes med Brageprisen) i fjor, og er nå kommet på norsk.

Gorillaen som etter hvert får navnet Sally Jones er født i Kongo, men blir fanget av belgiske offiserer på tyvjakt og sendt til byen Leopoldville for å bli solgt. Og siden følger vi Sally på hennes farefulle ferd gjennom livet, en ferd som fører henne til flere ulike deler av verden der de fleste bare utnytter henne til egen vinning.

Heldigvis treffer Sally til slutt noen hun kan stole på og som ikke svikter henne, og boken munner kanskje ut i en slags moral om at blod ikke alltid er tykkere enn vann, og at de man kanskje minst venter det kan bli ens venner. Dessuten pirker Wegelius også litt borti vår egen samvittighet, med tanke på hvordan “fremmede” kan bli behandlet den dag i dag.

Teksten er en integrert del av de fine, detaljrike og forseggjorte illustrasjonene. Det er også rom for variasjon innenfor det egne uttrykket. Jakob Wegelius viser seg som en god forteller, både gjennom ord og bilder.

Legenden om Sally er en til tider tåredryppende trist, men aldri sentimental historie. Det er vanskelig å finne treffende ord for å beskrive denne boken uten å måtte ty til klisjeer, men det ordet som kommer nærmest er kanskje “hudløs”.

Dette er i utgangspunktet en barnebok, men la ikke det være noe hinder. Legenden om Sally Jones er en fin bok å gripe etter ikke minst når man er i det melankolske hjørnet.

Holdbarhetsdato: langt inn i evigheten.


Illustrasjonene er fra boken, og er hentet fra nettsiden til Jakob Wegelius.

2 kommentarer:

knirk sa...

Visuelt ser jo denne boka ut som en munnfull nam. Virkelig innbydende. Nå er jeg veldig dårlig på å lese om dyr som ikke har det bra. Jeg er litt oversentimental på det området. Hm..Men takk for tips.

Jorid sa...

Knirk: Da spørs det om ikke denne boken rett og slett blir for sterk kost for deg! Men fin er den, altså :-)