08 februar 2010

Kan han skrive også?

Den svenske skuespilleren Michael Nyqvist er nok mest kjent for sin rolle som Mikael Blomkvist, i filmatiseringen av Stieg Larssons romaner. Min personlige Nyqvist-favoritt er imidlertid filmen "Så som i himmelen", som jeg har liggende i beredskap i dvd-hylla.

Nå har imidlertid skuespilleren også debutert som forfatter. Når barnet har lagt seg er nylig kommet på norsk, og her forteller Nyqvist historien om hvordan han fikk greie på at han var adoptert og hvordan han til slutt fant fram til sine biologiske foreldre.

Selv om denne boken neppe hadde blitt til hvis Michael Nyqvist hadde vært en ganske alminnelig medelsvensson, er dette heldigvis ikke blitt noen kjendisbok. Og Nyqvist skriver absolutt godt nok til at boken forsvarer sin plass i bokvåren, selv om den neppe vil vinne noen litterære priser. Nyqvist har en historie å fortelle, og denne historien er så allmenngyldig at den også har interesse for andre. Når barnet har lagt seg kan godt leses som en roman.

Selv om en bok som dette nødvendigvis må bli personlig, er den ærlig og åpen uten å bli for utleverende. Vi slipper unna det ubehagelige intimitetstyranniet som rir verden som en mare for tiden. Michael Nyqvist greier å forvandle sine personlige opplevelser til litteratur, slik at man glemmer at forfatteren er en kjent skuespiller. Historien i seg selv er det viktigste her, og det er viktig å fremheve at dette er ikke er noen glad-historie i Tore på sporet-stil. Den er langt mer nyansert enn som så, og dermed også mer interessant.

Boken er oversatt til norsk av Astrid Nordang.

2 kommentarer:

Solgunn sa...

Og så er han så kjekk!

Jorid sa...

Solgunn: Ja, det er akkurat det han er :-)