02 februar 2010

Kvinneliv i Bergen

Den selvpålagte kjøpestoppen for januar sprakk i Bergen. Til gjengjeld var det en fin sprekk: Bergenske kvinner fra Sankta Sunniva til Karine korgekone av Elisabeth Aasen (på salg hos Ark for 149 kroner). Her kan jeg lese om blant andre Cille Gad, Dorothe Engelbretsdatter og Amalie Skram.

Cille Gad er blant de mest fascinerende kvinneskikkelsen i denne boken. Hun levde fra ca. 1675 til 1711 og var begavet og språkmektig. Hun skrev vers på latin, og i tillegg kunne hun både gresk og hebraisk. Hun var for øvrig i familie med en annen velkjent bergenserinne; Dorothe Engelbretsdatter. Galt gikk det da Cille i dølgsmål fødte et barn. Barnet var dødt, og Cille ble betraktet som barnemorderske. Hun ble dømt til døden, men ble siden benådet. I 1708 kom hun til København, der hun fikk innpass ved universitetet.

Elisabeth Aasen har skrevet en rekke kulturhistoriske bøker med vekt på kvinnehistorie. Dette er fine, tilgjengelige og rikt illustrerte bøker. Jeg er så heldig å ha flere av bøkene hennes i hyllen: Driftige damer, Det skjønnes hage, Renessansens kvinner og Barokkens damer. Dette er bøker man ikke trenger å lese fra perm til perm, men som kan tas fram og blas i når man vandrer hvileløst rundt blant bøkene og ikke helt vet hva man skal gå i gang med.

I løpet av våren kommer Elisabeth Aasen med en ny bok, denne gangen om opplysningstidens kvinner. De som har anledning, kan høre Elisabeth Aasen på Litteraturhuset i Oslo 13 februar kl 15.00.

2 kommentarer:

knirk sa...

Det var pussig at du nevnte Elisabeth Aasen. Seinest i går plukket jeg fram en bok av henne og la i lesebunken min.

Jorid sa...

Knirk: Ja, det var et pussig sammentreff! Hun er en bra dame som fortjener mange lesere :-)