20 februar 2010

Nytt, godt bekjentskap

Det er like tilfredsstillende hver gang det skjer: At det nærmest fra intet dukker opp en bok som viser seg å bli en storartet leseopplevelse. Slik hadde jeg det med The Painter of Shanghai av Jennifer Cody Epstein.

Romanen er basert på livet til den kinesiske kunstneren Pan Yuliang (1899-1977). Som 14-åring blir den foreldreløse Yuliang solgt til en bordell av sin onkel. En ung embetsmann forelsker seg imidlertid i henne, og kjøper henne fri. Hun blir hans konkubine og i 1920-årenes Shanghai utvikler hun også sitt kunstneriske talent.

Hun reiser siden både til Paris og Roma for å utvikle seg videre, men vender etter noen år tilbake til Kina. Der er det imidlertid store endringer, og det blir etter hvert umulig for henne å være utøvende kunstner der. Dermed ender det med at hun vender tilbake til Paris, der hun altså kommer til å dø i 1977.

Hvordan den fattige jentungen uten formell skolegang utvikler seg til å bli en anerkjent - og kontroversiell - kunstner er fascinerende lesning. På en overbevisende måte skildrer forfatteren både den unge jenta og den modne kvinnen.

Ikke minst ved å skildre det sårbare og skjøre ved Yuliang, får forfatteren meg som leser til å engasjere meg i hennes skjebne. Fra de første sidene ble jeg derfor revet med av denne dramatiske fortellingen som samtidig tegner et overbevisende bilde av de historiske forholdene i Kina, og spesielt Shanghai. Nennsomt vever forfatteren fakta inn i fiksjonen, slik at diktningen og virkeligheten aldri kommer i konflikt med hverandre.

Romanen er både underholdende og velskrevet, og forfatteren viser vei inn til en historie ingen andre tidligere har fortalt. Rett nok er den ganske tradisjonell i formen, men forfatteren har et så godt grep om fortellingen at hun nesten umerkelig styrer leseren inn i et rom som lukker seg rundt en.

Jennifer Epstein forteller en god historie, hun lærer meg noe nytt og hun lar meg sitte tilbake med et sterkt ønske om å jakte på flere sterke leseopplevelser.

På forfatterens nettside fins det også et utvalg av Pan Yuliangs bilder: jennifercodyepstein.com

5 kommentarer:

Beatelill sa...

Åhh, det er så deilig når man finner en totalt ukjent bok og den viser seg å være en flott leseopplevelse :)

Flugo sa...

Nydelig cover...

Stine Marie sa...

For et nydelig bokomslag! Og jeg er helt enig i at det er utrolig tilfredsstillende å oppdage en bok som viser seg å bli en stor leseropplevelse. Herlig! :)

knirk sa...

Takk for tips!

Jorid sa...

Beatelill: Ja, det er like herlig hver gang!

Flugo: Ja, veldig fint!

Stine Marie: Ja, ikke sant!

Knirk: Værsågod!