19 mars 2010

Trist, men godt

Synne Sun Løes, som i 2002 fikk Brageprisen for den sterke romanen Å spise blomster til frokost, er tilbake med en ny ungdomsbok.

Tilstrekkelig vakkert er formet som en brevveksling mellom den dødssyke Johanne og Jenny, som har et ønske om å ta sitt eget liv. Ingen munter historie, men andre ord, men et helt realistisk scenario.

De to jentene er 17 år gamle, men så forskjellige som det er mulig å tenke seg. Johanne bor hjemme hos faren (moren er død) med sin to år gamle datter, mens Jenny bor sammen med den (i Jennys øyne) håpløse moren sin. Hun har nesten ingen kontakt med faren, og moren bytter ofte kjæreste. Jenny driver med selvskading og har flere opphold bak seg på psykiatrisk sykehus.

Det er Jenny som begynner å skrive til Johanne etter at hun har lest om henne i avisen. Gjennom brevvekslingen deler de to jentene tanker om livet og døden, og selv om de ikke fullt ut kan forstå hverandre, har begge stort utbytte av den andres brev. Forskjellen mellom dem kommer godt fram gjennom språket og måten de ordlegger seg på.

Det er ikke mulig å være uberørt av en bok som denne, ikke bare fordi temaet i seg selv er tungt, men også fordi Synne Sun Løes skriver så overbevisende og til tider også så vakkert. Så ja, dette er en bok til å gråte over, særlig når man leser den på en gråværsdag med regndråpene sildrende nedover ruten.

For selv om det også fins lyspunkter og håp i denne boken, er det til syvende og sist en mørk bok. Og slik må det være, en lykkelig slutt ville gjort dette til en langt dårligere bok. For det fins sånne tilfeller som forfatteren skriver om, og hvorfor skal man la være å skildre det som faktisk er vondt og vanskelig. Så lenge det gjøres så godt og anstendig som det Synne Sun Løes gjør, lar det seg forsvare. Forfatteren er for øvrig også utdannet psykiatrisk sykepleier, og jeg kjenner meg derfor trygg på at hun vet hva hun skriver om.

2 kommentarer:

Ståle sa...

Dette høres virkelig ut som en sterk bok. En av de som jeg tror er viktige at blir skrevet. For alle de som er i samme situasjon som de to unge damene - og for alle oss andre som har vondt for å forestille oss hvordan disse kan ha det.
Nydelig omtale av en bok jeg så absolutt fikk lyst til å gripe med meg.
Takk

Jorid sa...

Ståle: Ja, sterk og viktig er ord som passer godt på denne boken, og jeg tenker det er godt det fins modige forfattere som tar opp slike temaer. Hyggelig at du fikk lyst til å lese :-)