02 mai 2010

Når virkeligheten overgår fiksjonen

Ingen som leser Xinrans Tapte døtre kan forbli uberørt av boken. Tapte døtre handler om kinesiske kvinner som har blitt tvunget til å gi fra seg sine nyfødte døtre, som følge av ettbarnspolitikken. Over 120 000 kinesiske barn - de aller fleste jenter - er blitt adoptert bort til utlandet de siste årene.

Xinran er en kjent kinesisk journalist og programleder som nå er bosatt i London. Hun har tidligere gitt ut flere bøker der hun skildrer ulike sider ved det kinesiske samfunnet.

Hennes styrke er nettopp at hun kjenner samfunnet, historien og tradisjonene. På den måten er hun i stand til ikke bare å beskrive, men også å analysere.

Det er sterkt å lese om hvordan noen - tilsynelatende uten å problematisere det - kan ta livet av små jentebarn i det øyeblikket de ser dagens lys. Også jordmødrene har sine teknikker…

Boken består av de personlige historiene til flere kvinner som har gitt fra seg døtrene sine, og fortellingene er temmelig forskjellige ut fra hvilke miljøer og samfunnsklasser kvinnene tilhører. Sorgen har de imidlertid felles. Det at forfatteren selv er så sterkt til stede i teksten, gjør at den oppleves som nær og ekte. Det er simpelthen ikke mulig for leseren å distansere seg.

Tapte døtre er et viktig stykke historieformidling - og et bevis på at feminismen dessverre på langt nær har utspilt sin rolle.

Boken er oversatt til norsk av Maya Liu Bøckman.

9 kommentarer:

Beatelill sa...

Denne har jeg sett på flere ganger og vært på tur til å kjøpe. Takk for et flott blogginnlegg om boka, den er herved notert i "skal snart lese" - lista mi.

Christine sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
christinebonnegolt sa...

Denne skal definitivt skaffes så fort som mulig. Veldig god anmeldelse!

Jorid sa...

Hyggelig at dere fikk lyst til å lese boken, den fortjener mange lesere :-)

mbfjord sa...

Fin anmeldelse!

Dette er nok en bok jeg burde lese, og som jeg helt klart ville ha lest for noen år siden, men som jeg tror kommer til å gå voldsomt innpå meg.

Jorid sa...

mbfjord: Ja, det er sterke saker som kommer fram. Selv jeg som ikke selv har barn ble sterkt berørt.

Kasiopeiia sa...

Dette hørtes virkelig ut som en bok verdt og lese.
Flott tips!

Gjennom ordene sa...

Henger meg på, denne må leses, og flott, sterk anmeldelse!

Jorid sa...

Kasiopeiia og Kirsten: Glad for at dere får lyst til å lese :-)