22 mai 2010

Tilfeldighetenes spill

Colm Tóibín er en anerkjent irsk forfatter som kanskje ikke er så godt kjent i Norge. Brooklyn er den tredje boken hans som er oversatt til norsk (de to andre er Mesteren og Nattens historie).

I Brooklyn er handlingen lagt til Irland og Brooklyn på 1950-tallet. Unge Eilis bor i en liten by i Irland sammen med moren og søsteren Rose. Det er vanskelig å få jobb, og brødrene til Eilis og Rose har måttet reise til England for å skaffe seg arbeid.

Når sjansen byr seg for en jobb i USA, har ikke Eilis noe annet valg enn å takke ja. I begynnelsen er hun plaget av hjemlengsel, men etter hvert finner hun seg til rette og tilpasser seg livet i New York. Så skjer det noe i familien som gjør at Eilis må reise hjem en periode, og det er da hun blir stilt overfor et vanskelig valg som vil komme til å avgjøre hennes videre skjebne.

Dette var en roman som langsomt smøg seg innunder huden på meg, og jeg ble stadig mer knyttet til hovedpersonen Eilis jo mer jeg leste. Det er noe ved henne som påkaller leserens omsorgsfølelse. Brooklyn er en ganske stille bok, men forfatteren får mye til å skje i leserens hode.

Colm Tóibín har et ganske enkelt, men samtidig vakkert og intenst språk, og fortellingen er stramt regissert. Forfatteren viser seg også som en god menneskekjenner.

Det handler om tilfeldigheter og de i utgangspunktet umulige valgene som likevel må tas og som får så store konsekvenser både for en selv og andre. Dette er samtidig en bok om å høre til, tilpasse seg og finne en ny rolle samtidig som det gamle fortsetter å være en del av en.

Dette er menneskelig drama på høyt nivå, til tross for at fortellingen i seg selv er ganske lavmælt. På en aller annen måte handler denne boken om oss alle, forfatteren har greid å fange noe allmennmenneskelig samtidig som han gir et troverdig tidsbilde av 1950-tallets Irland og USA.

Romanen er oversatt til utmerket norsk av Bodil Engen.

Ingen kommentarer: