28 juni 2010

Ostalgi

«Å knuse egg» av Jim Powell er en liten gavepakke for oss som har et hjerte som banker for Øst-Europa.

Feliks Zhukovski er 61 år, født i Polen og bosatt i Paris. Han er overbevist kommunist, eller venstreorientert som han selv etter hvert insisterer på å kalle det. Han har levd av å oppdatere reiseguiden sin til Østblokk-landene, men nå er det 1991 og Berlinmuren har falt og jernteppet brytes ned. Feliks innser at han ikke kan fortsette å leve i fortiden, samtidig som han må ta et oppgjør med seg selv.

Den ene sannheten etter den andre står for fall, og illusjoner brister. Og man trenger slett ikke å være venstreorientert for å kjenne seg igjen i de kvalene Feliks gjennomgår. Vi har vel alle opplevd å måtte gi slipp på det vi var overbevist om var vedtatte sannheter… Forfatteren har utstyrt Feliks med en god porsjon selvironi, og han får også fram de ulike personene i romanen på en god måte. Mange av dem er alene, men til slutt finner de hverandre i et fellesskap som er rørende skildret.

Som leser får jeg raskt en godhet for Feliks, og heldigvis er forfatteren klok nok til aldri å latterliggjøre ham. Vi ler med ham og ikke av ham. Man skal være litt av en grinebiter hvis man ikke lar seg sjarmere av denne fortellingen. Den er imidlertid mer enn en bittersøt komedie, for den rommer samtidig et alvor leseren vanskelig kan la være å ta innover seg.

Når den i tillegg handler om en spennende del av vår nære historie, er det duket for en fin leseopplevelse. «Å knuse egg» er en fortelling som rommer mange ulike aspekter, og Jim Powell har en ganske særegen stemme som det er vel verdt å lytte til.

Romanen er oversatt til norsk av Eva Storsveen og Kyrre Haugen Bakke

4 kommentarer:

Mette sa...

Takk for tipset! Alltid moro a oppdage nye forfattere.

Ha en fin sommerdag!

Jorid sa...

Mette: Bare hyggelig :-) Og god sommer!

Tove sa...

Tusen takk for tipset! Har kost meg med boka denne siste sommarferieveka mi. :-)

Jorid sa...

Tove: Så bra, nå ble jeg glad :-)