02 november 2010

Hun klarte det - igjen

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves heter det seg. Og i tilfellet Kate Morton viser det seg å stemme. Heldigvis, for jeg var sant å si litt nervøs på hennes vegne idet jeg begynte på den lenge etterlengtede The Distant Hours. Kunne den nesten 700 sider lange romanen være like bra som The Forgotten Garden, som jeg virkelig forelsket meg i?

Vel, om denne nye romanen ikke helt når opp til den forrige, så er det sannelig ikke langt unna. Etter en meget lovende start kom det et parti i midten som føltes litt pratsomt, med den følge at fortellingen stoppet litt opp. Men så fikk forfatteren opp dampen igjen, og jeg var fortapt helt til siste slutt.

Det som setter fortellingen i gang, er et brev som har kommet bort i posten og som kommer fram mange år senere. Mottakeren er Meredith Burchill, jeg-fortellerens mor. Brevet er sendt fra Milderhurst Castle i Kent. Moren reagerer sterkt på dette brevet, men i og med at hun og Edie ikke står hverandre så nær, vil hun ikke fortelle hva det er som opprører henne. Dermed begynner Edie å rote i fortiden.

Under krigen ble moren, sammen med flere andre barn, sendt ut av London og på landet for å være i trygghet. Tretten år gamle Meredith havner på Milderhurst Castle, hos familien Blythe. Familien består av Juniper og hennes to tvillingsøstre, samt deres far Raymond Blythe. Han er først og fremst kjent for en barnebok han skrev i 1918 og som har fått klassikerstatus.

Det viser seg at de tre søstrene stadig er i live, og at alle tre fortsatt bor på det gamle, forfalne slottet. Edie bestemmer seg for å oppsøke dem, og dermed åpner døren til fortiden seg. Og resten er nytelse.

Jeg har stor forkjærlighet for denne typen gammeldagse, fortellende romaner der jeg kan forsvinne inn i en egen verden og glemme alle trivialiteter rundt meg. Ja, det er virkelighetsflukt, og det er deilig å flykte!

Det at jeg-fortelleren jobber i forlag, og at hele mysteriet har sin bakgrunn i en bok og en mystisk forfatter, er i seg selv meget godt egnet til å få meg på kroken.

Kate Morton er ikke en forfatter som gjør noe halvveis, og det er ikke vanskelig å se at det ligger et stort arbeid bak denne boken. Det gjelder både det innholdsmessige med den research som er nødvendig, og ikke minst det fortellertekniske. Forfatteren gjør det ikke lett for seg med de parallelle historiene og alle trådene som til slutt skal nøstes opp. Dertil greier hun å skape spennende karakterer som hun plasserer i et miljø som passer perfekt til dem.

Kate Morton legger stadig ut nye ledetråder og lar meg som leser tro at jeg har avslørt mysteriet - helt til hun gjør en ny vri.

The Distant Hours er porno for bokelskere.

Jeg leter stadig etter nye Kate Morton’er, men så langt har jeg ikke funnet noen som er like bra som originalen.

8 kommentarer:

labben sa...

Hvilken av hennes bøker ville du anbefalt meg å begynne med? Jeg har de to første, men har ikke kjøpt den siste enda, for jeg har kun funnet boken i et gigantisk format. De tar så stor plass, og er så tunge.

Lena sa...

Å, jeg gleder meg. Er også fan av å drømme meg bort i Mortons eventyr. Har lest begge de andre, og synes de er veldig ulike - men denne høres ut som den er bittelitt lik Den glemte hagen. Ja, jeg leser selvsagt på norsk - språkpysa som jeg er.

Jorid sa...

Labben: Jeg tror jeg vil anbefale å lese dem i rekkefølge, og altså begynne med Riverton. Jeg syns The Forgotten Garden er den beste av dem, så hvis du begynner med den, er jeg redd du kan bli litt skuffet over Riverton.

Lena: Ja, denne ligger nærmere Den glemte hagen. The Distant Hours kommer på norsk til våren tror jeg :-)

Karoline Juliane sa...

åh jeg elsket the House at Riverton, visste ikke at Den glemte hagen var like bra eller bedre! Da må jeg lese den og the Distant Hours også, gleder meg :)

Mette sa...

Jeg kjenner ikke henne, sa jeg skjonner jeg har noe a se frem til! takk for tipset!

Karin sa...

Stod og kikket på denne i butikken, men var redd for at den ikke skulle være like bra som de forrige. Nå ble jeg beroliget! Jeg likte også veldig godt Den glemte hagen, herlig hvordan hun skrev inn forfatteren av Den hemmelige hagen.

knirk sa...

OMG! Har den kommet? Bestille, bestille.

Jorid sa...

Ja, det er bare å glede seg jenter :-) Håper dere ikke blir skuffet!