11 juli 2011

En litt annerledes historie

Hovedpersonen i Michael David Lukas roman The Oracle of Stamboul er åtte år gamle Eleonora Cohen, født 1877 i en landsby i Romania. Hun viser seg å være usedvanlig begavet, blant annet behersker hun flere språk og har et særdeles godt minne. Moren dør idet Eleonora blir født og de to jordmødrene som hjelper til under fødselen, leser tegn i naturen som sier at det er noe helt spesielt med dette barnet.

En gang faren skal til Istanbul, gjemmer Eleonora seg blant teppene faren skal selge i byen. De tar inn hos en venn av familien, og når Eleonoras far omkommer i en ulykke, blir hun værende i huset hos denne vennen. Her har hun blant annet tilgang til bøker, og hun får undervisning. Eleonora imponerer alle som treffer henne - også selveste sultanen, som hun til slutt blir rådgiver for.

Det begynner etter hvert å gå mange rykter om henne; er hun spion, taler hun i tunger? Eleonora får valget mellom å flytte inn hos sultanen eller bli værende hos familievennen - og takker nei til begge. Eleonora må finne sin egen vei.

Jeg likte denne historiske romanen godt, først og fremst fordi den har en hovedperson som skiller seg ut. I tillegg er handlingen lagt til et fargerikt miljø og tar for seg en spennende epoke i historien. The Oracle of Stamboul er dessuten skrevet i et vakkert, nesten poetisk språk. Selv om det ikke er så mye ytre spenning her, oppleves romanen ikke som langsom. Til det er både personene og miljøet for eksotisk, og forfatteren beskriver Istanbul veldig levende, med farger, lukter og stemninger.

Ingen kommentarer: