31 januar 2011

Musikalsk roman

En sang om lengsel av Andrea Levy er en historisk roman, men det glemmer man nesten under lesningen. Dette er er nemlig først og fremst en svært velskrevet og underholdende fortelling fra Jamaica på 1830-tallet. Hovedperson og forteller er slavejenta July, som bor på sukkerplantasjen Amity. Det er de store og små hendelsene i livet hennes som utgjør kjernen i denne fortellingen, og det er hennes særegne stemme som setter farge på historien.

Til tross for et dystert tema, skriver Andrea Levy med humor og varme og man kan ikke unngå å bli glad i personene hennes.

Mye av storheten i denne fortellingen ligger imidlertid i språket, i de originale og presise språklige bildene som er tett knyttet til miljøet som skildres. Oversetter Kjell Olaf Jensen har gjort en utmerket jobb med å få dette over til godt norsk.

Samtidig som jeg koste meg med boken, fikk jeg også mye kunnskap om et tema jeg ikke kunne så mye om fra før. Andrea Levy har imidlertid greid å unngå å fortape seg i historiske fakta. I stedet lar hun fortellingen ha rangen, og nettopp derfor er En sang om lengsel blitt en så god og spennende bok.

18 januar 2011

Den perfekte kosebok

Dette var en av de gangene jeg bare kunne lene meg tilbake og la fortellingen gjøre sitt: Ta meg vekk fra hverdagsslaps og gruff. Takk, Lucinda Riley, det var akkurat det jeg trengte! Hothouse Flower foregår både i England, Frankrike og Thailand, og spenner i tid fra 1930-tallet og frem til i dag.

Det gamle godset Wharton Park i Norfolk står i sentrum for begivenhetene, og selvsagt skjuler det seg en familiehemmelighet bak den etter hvert forfalne fasaden. Hovedpersonen Julias bestefar var gartner på dette godset og Julia har mange gode minner fra de somrene da hun var på besøk her som barn. Hun husker også de vakre orkideene som ble drevet frem i de gamle drivhusene.

Nåtidshistorien er ikke mindre dramatisk. Julia er en begavet og ettertraktet pianist, men opplever å miste ektemannen og den lille sønnen sin i en bilulykke som skjer mens hun selv holder konsert. Dette gjør at hun har trukket seg tilbake fra karrieren, forlatt huset i Frankrike og nærmest forskanset seg i et lite krypinn hjemme i England, ikke langt fra der søsteren bor.

Det er mens hun er her at hun får vite at Wharton Park er til salgs. Det skal holdes auksjon over innboet, og Julia og søsteren drar dit for å se om de kan finne en fødselsdagspresang til faren. Her møter Julia for første gang arvingen til godset, den kjekke og sympatiske Kit Crawford, som ser seg nødt til å selge eiendommen fordi han ikke har råd til å vedlikeholde den. For en billig penge kjøper Julia noen gamle blomstertegninger, og disse - sammen med en gammel dagbok - er med på å sette det hele i gang. Sakte, men sikkert avdekkes en dramatisk familiehistorie.

Jada, jeg har lest lignende bøker før, i min ustoppelige jakt på Kate Morton-utfordrere. Og ja, Kate Morton ruler fortsatt. Men likevel, dette var en bok som grep meg og underholdt meg. Bare den innledende vesle fortellingen, fortalt i eventyrs form, var nok til at leserhjertet mitt begynte å slå raskere.

Den som er ute etter en stor litterær roman skal skygge unna Hothouse Flower. Her er det underholdning som er poenget, og som sådan går denne fortellingen rett hjem hos meg med sin blanding av mystikk og romantikk. Lucinda Riley har skrudd sammen historien på en overbevisende måte, og greier å gjøre meg nysgjerrig selv om jeg til en viss grad er forberedt på hva som skal jeg videre. Jeg lever meg inn i fortellingen og føler omsorg for personene. Ved et par anledninger måtte jeg visst tørke vekk et par tårer også...

Dette var for øvrig den første boken jeg leste på min iPad - som jeg syns fungerer utmerket som lesebrett.

16 januar 2011

Drømmeserien

Jeg kan ikke motstå engelske serier fra gamle gods og herregårder, og "Downton Abbey" må være noe av det ypperste innenfor denne sjangeren.

Vakre omgivelser, helter og skurker, kjoler som er verdt å drepe for… Alle roller, selv den minste birolle, har gode skuespillere. Og best av dem alle: Maggie Smith.

Forrige lørdag greide jeg å få tak i det som sannsynligvis var Oslos eneste dvd-boks med hele denne deilige serien. Ren nytelse! Og jeg kommer garantert til å se den om igjen.

Noen som vet om lignende serier som er verdt å se?

09 januar 2011

I gang igjen

Den siste tiden har jeg begynt på flere bøker som jeg ikke har fullført. Ikke nødvendigvis fordi de er dårlige, men fordi det ikke viste seg å være min type fortelling eller fordi de ikke traff meg i det rette humøret.

Det var da G.G. Mussos roman Etterpå kom som sendt fra himmelen. Dette er en fransk debutroman som skal være solgt til over 30 land, deriblant Norge.

Åtte år gammel druknet Nathan i en innsjø da han forsøkte å redde sin venninne Mallory. Han ble erklært død, men som ved et mirakel våknet han opp igjen. Tjue år senere er han en av New Yorks fremste jurister. Et uventet møte får ham til gradvis å forstå hvorfor han vendte tilbake til livet den dagen for mange år siden.

Dette er en ingen stor litterær roman, og mange vil sikkert rynke på nesen eller litt foraktelig omtale den som en “dameroman” fordi den tidvis er ganske sentimental. Og visst er det en underholdningsroman som for en stor del “leser seg selv”, men det er en velskrevet sådan. Akkurat hva jeg trengte nå: En fortelling å forsvinne inn i og som ikke krevde altfor mye tankevirksomhet. Den er for øvrig utmerket oversatt av Ingebjørg Nesheim.

Det beste med bøker er at det alltid fins en fortelling der når du trenger en. Det gjelder bare å finne den rette, ut fra hvilken stemning man er i.